הרטוריקה של הבלוג

פתרון קונפליקטים במינימום עוגמת נפש

ארבעה אנשים לוחצים ידיים בישיבה ליד שולחן

חילוקי דעות וקונפליקטים בנושאים שונים הם חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו. החל מסכסוכים משפחתיים כלה בחילוקי דעות עם גורמים שונים בעולם העסקים ועד חוסר הסכמה עם ספקים, לקוחות ואפילו שותפים לפרויקט. כל אי הבנה שבה ניתקל במהלך חיי היומיום שלנו ניתנת לניהול בצורה שתביא למינימום נזק ותאפשר להגיע לפתרון הקונפליקטים בדרכי שלום. פתרון קונפליקטים יכול לבוא לידי ביטוי במצבים רבים: פתרון באמצות דיאלוג, פתרון משפטי, פסיכולוגי ועוד. ולהציע כלים רבים לניהול סכסוכים באופן מטיב.

פתרון קונפליקטים כדרך חיים

קונפליקט לא חייב להתבטא אך ורק ברמה המשפטית, העסקית או המנהלית. כל סכסוך מתחיל בראש ובראשונה באופן בו אנו בוחרים להגיב לכל תרחיש אשר אינו עומד בקנה אחד עם הציפיות שלנו. תזכרו שצריך תמיד שניים לטנגו ואנחנו יכולים להימנע מכניסה למצבי עימות רבים באמצעות תגובה שונה ובעיקר אי הסלמה של המצב.

היכולת להיות מודעים ולשלוט על עוצמת הרגשות שלנו היא המפתח לשליטה בפרשנות ובתגובה שלנו לפי מודל אפר"ת המבוסס על גישתו של הפסיכולוג אלפרד אדלר. אפר"ת (אירוע-פרשנות-רגש-תגובה) הוא מודל המתאר תגובה אנושית לגירויים ומאפשר להבין ביתר בהירות כיצד הפרשנות שלנו לאירוע היא שתקבע כיצד נרגיש ונפעל לגביו. לדוגמא, אם נראה רכב עומד באמצע צומת וחוסם את התנועה, נוכל לפרש את הסיטואציה בשתי דרכים: 1) הוא נמצא במצוקה כלשהי 2) הוא חסר התחשבות וחוסם לכולם. בעוד שפרשנות 1 תעורר חמלה ותזמין אותנו לעזור, פרשנות 2 תעורר זעם ועשויה לפתוח קונפליקט שייתכן מאוד שיכול היה להימנע.

התובנה שעומדת בבסיס המודל היא שרבים מאיתנו מקשרים את הדברים המתרחשים סביבנו אלינו. אנו לוקחים דברים באופן אישי ולכן נעשים מעורבים רגשית מאוד בקלות. לכן, הצעד הראשון בפתרון קונפליקטים יהיה לאמץ פרשנות הרחוקה מאיתנו, אשר תיצור בנו מרווח לגמישות, להבנה וליכולת להגיב באופן שבו היינו באמת רוצים להגיב, כאשר איננו מופעלים.

להתנתק בצורה מכבדת

זוגות רבים בישראל בוחרים לסיים בשלב כזה או אחר את הקשר בינהם ולצאת לדרכים נפרדות. בניגוד למה שרבים חושבים בחירה זו עשויה להיות חיובית מאוד ולאפשר לכל אחד מן הצדדים להמציא את עצמו מחדש ולהתפתח לכיוונים שטרם הכיר. על מנת שאכן תהיה אפשרות להמשיך הלאה, צריך לדעת גם כיצד לסיים את הקשר. לכן, הגישה של פתרון הקונפליקטים גם במהלך היפרדות מוחלטת עשויה לסייע לנו לסיים את הקשר בצורה שקטה ומכבדת כך שתחסוך זמן וכסף רב בבתי משפט וגם תשמור על רווחת הילדים בתהליך. אחת מהדרכים בהן נוכל למזער את הנזקים ולפתור את הקונפליקט ביעילות הינה שימוש בתהליך הגישור. באמצעות מפגשים אצל מגשר, מתאפשר לכל צד ללמוד את צרכי האחר ולהגיע לפתרון הדדי בו משתדלים לענות על כמה שיותר צרכים, מבלי לגלוש לפתרונות כוחניים.

אמנות המילים

פיתוח כישורי רטוריקה ובניית טיעונים על ידי לימוד דיבייט עשוי לסייע כבר מגיל צעיר ללמוד כיצד לנהל פתרון קונפליקטים בצורה אינטלקטואלית מכבדת אשר מקדשת את תרבות הדיון המכובדת. כאשר ניתן להציג טיעונים מושכלים באופן משכנע ולהזמין את בן המחלוקת שלך לדיון אינטליגנטי בנושא עליו אתם נחלקים, קל הרבה יותר לקיים שיח מקדם פתרונות.

 

שתף באמצעות
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

פוסטים נוספים:

סגירת תפריט

השאירו פרטים ונציג שלנו יחזור אליכם בהקדם