הרטוריקה של הבלוג

איך להתמודד עם פחד קהל?

3 מכל 4 אנשים ייחוו פחד קהל בשלב מסוים בחייהם. מדובר, במילים אחרות, באחת מהבעיות הנפוצות ביותר בחברה שלנו, אבל משום מה רובנו חושבים שזה בלתי אפשרי לפתור אותה. האמת היא שפחד קהל הוא בעיה פסיכולוגית שניתן לטפל בה כמו כל בעיה אחרת. איך עושים את זה?
פחד קהל

איך להתמודד עם פחד קהל

3 מכל 4 אנשים ייחוו פחד קהל בשלב מסוים בחייהם. מדובר, במילים אחרות, באחת מהבעיות הנפוצות ביותר בחברה שלנו, אבל משום מה רובנו חושבים שזה בלתי אפשרי לפתור אותה. האמת היא שפחד קהל הוא בעיה פסיכולוגית שניתן לטפל בה כמו כל בעיה אחרת. איך עושים את זה? הנה 4 טיפים שיעזרו לכם להתמודד עם פחד קהל:

  1. הכינו את עצמכם מראש, והרבה (אם זה אפשרי). ברוב המקרים, המקור לפחד קהל הוא חוסר וודאות לגבי מה שהולך לקרות מרגע שתעלו על הבמה ותתחילו לדבר, אז הגיוני שהדרך הכי טובה להתגבר על הפחד היא לצמצם את חוסר הוודאות כמה שיותר ולדאוג שתגיעו מוכנים.
    איך עושים את זה? בנו תקציר מסודר של מה שאתם הולכים להגיד, והתאמנו עליו. בהתחלה כדאי להעביר את ההרצאה לבד מול המראה, או להקליט את עצמכם ולצפות, ולחשוב על דרכים להשתפר. אם התגובה של הקהל מדאיגה אתכם, בקשו מחבר או אדם קרוב אחר לצפות בכם מדברים ולתת לכם משוב. כל הדברים האלה ישפרו את איכות ההרצאה וגם ידאגו שתהיו יותר בטוחים בתוכן ותרגישו פחות לחוצים.
  2. עזרו לעצמכם להימנע מבלאק אאוט. להיות מוכנים מראש זה חשוב, אבל הרבה אנשים מפחדים מבלאק אאוט למרות ההכנות. הדרך הכי טובה להימנע מכך היא לדאוג שתמיד יהיה מה שיזכיר לכם מה לומר במקרה שתשכחו.
    אם מדובר בהרצאה או אירוע אחר שאליו אתם יכולים להתכונן מראש, הדפיסו דף עם הרעיונות המרכזיים שאתם הולכים להעביר, או בנו מצגת שתלווה את ההרצאה אם אתם מעדיפים. אם אתם צריכים להעביר הרצאה בהתראה קצרה, שרבטו דף עם המסרים העיקריים בכתב קריא וקחו אותו אתכם לבמה. כל דבר שתוכלו להיעזר בו במקרה שתאבדו את חוט המחשבה יהיה מעולה.
  3. להיות בA-GAME שלכם: טעות נפוצה היא לעלות לדבר מול קהל כאילו מדובר בעוד שיחה עם קבוצה של אנשים. כדי להיות אנרגטיים בצורה טבעית יש מספר דברים שאפשר לעשות.
    • להירגע:  כאשר אתם נראים לחוצים על הבמה, הקהל יבחין בכך וזה עלול להלחיץ אתכם עוד יותר. כדי להימנע מזה, קחו כמה שניות או אפילו דקות לפני העלייה לבמה כדי להירגע. התרכזו בלקחת נשימות עמוקות. שתו מים. הזכירו לעצמכם שאתם מוכנים ושאתם הולכים להצליח. כשאתם מרגישים מוכנים ורגועים, עלו לבמה.
    • חימום: כולנו יודעים לעשות חימום לפני ספורט, אבל גם לפני דיבור מול קהל חשוב לעשות חימום: חימום קולי: לשחק עם הקול, בעוצמות שונות ובקצבים שונים. להתאמן על פאוזות ודגשים במשפטים אותם תגידו בעוד מספר רגעים, לשחרר את הגוף כדי לא לעלות מתוחים וקפוצים. אם תעלו לאחר הליכה מהירה לאחר שהרטבתם את הפנים והשיער במים קרים – האדרנלין יזרום בגוף ותשדרו אנרגיה בצורה טבעית.
    • שמחים ומחוייכים: תמצאו את אותם דברים שמעוררים בכם מצב רוח טוב, סיפור קצר, שיר מעורר השראה, צפייה בקטע מתוך הסרט או הסדרה האהובה עליכם. המטרה היא להגיע לא רק אנרגטיים ומחוממים אלא גם שמחים ומחוייכים. כאשר תהיו במצב רוח טוב, התחושה הזו תעבור באופן טבעי לקהל ותשרה אווירה נעימה.
  4. אל תחשבו יותר מדי על התגובות של הקהל. כמובן שחשוב להיות מודעים לקהל בזמן שאתם מדברים, אבל להרבה אנשים יש נטייה לחשוב שהקהל משתעמם או צוחק עליהם ולהילחץ. זכרו שתמיד יהיו בקהל אנשים עייפים או שחושבים על דברים אחרים כרגע, ולכן זה בסדר אם לא כולם מסתכלים עליכם בריכוז. אם הקהל מסתכל עליכם במבט חתום, זה כנראה בגלל שהוא מתרכז במסר שאתם מנסים להעביר ולא כי אתם משעממים. באופן כללי, השתדלו להקדיש יותר תשומת לב לתוכן שאתם רוצים להעביר מאשר לקהל.
  5. שתפו ואתגרו את הקהל:
    אחת הבעיות שמלחיצות דוברים היא התחושה שהזרקור נמצא כל הזמן עליהם. דרך טובה להתמודד עם זה היא שיתוף של הקהל.
    ניתן לשאול את הקהל שאלות מנחות לחומר אותו אתם מעבירים, ניתן לבקש ממתנדבים לספר סיפורים שממחישים את הנקודות שלכם וכמובן רצוי גם לאתגר את הקהל, להציב בפני המשתתפים משימה או שאלה שתעורר מחשבה, מעבר לכך שמדובר בדרך מעולה להעביר את החומר, זו גם דרך להפוך את האווירה לפחות מתוחה ויותר נעימה מבחינת המרצים, האפשרות לנהל שיח ולהגיב.

בהצלחה!

שתף באמצעות
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

פוסטים נוספים:

סגירת תפריט

השאירו פרטים ונציג שלנו יחזור אליכם בהקדם